Detta är en annan av mina favoriträtter. En ordentligt kryddstark röd curry som lämpligast serveras med jasminris. Jag brukar använda den currypasta som finns att köpa i de asiatiska livsmedelsbutikerna. Den är mycket starkare och intensivare i smaken än den currypasta som finns att få tag på i vanliga livsmedelsbutiker. Får man inte tag på den "äkta" varan, så kan man ta lite mer currypasta än vad som anges i receptet.
Till 3-4 pers:
2 kycklingfileer
1 gul lök
1 röd chilipeppar
ca 3 cm galangal eller ingefära
ca 2 msk röd currypasta
ca 2 msk neutral olja
1 burk kokosmjölk
knappt 1 burk vatten
4-5 kaffirlimeblad
40 ml fisksås
4 tsk limesaft
2 tsk farinsocker
färsk koriander
Finhacka löken och chilipepparn. Skala och skär galangal i lövtunna skivor. Skär kycklingfileerna i tunna skivor. Jag brukar börja med att dela fileen på längden en eller två gånger innan det att jag skär den i tunna skivor.
Hetta upp olja i en wok. Lägg i currypasta och mosa ut den i woken. När currypastan fräser lägger man i lök, chili och galangal. Lägg efter någon minut i kycklingen och woka den nästan klar. Slå på kokosmjölk och vatten. Lägg i kaffirlimebladen. På med woklocket och låt grytan puttra i ca 15 minuter. Mot slutet rör man ner fisksås, limesaft och farinsocker. Servera med jasminris och grovt hackad koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar