Ett lite annorlunda variant av de annars så traditionella lussekatterna. Dessa bullar blir mycket saftiga och goda.
Till 30 bullar:
1 pkt jäst
150 g smör
5 dl standardmjölk
2 kuvert saffran
1 1/2 dl strösocker
250 g kesella
1/2 tsk salt
1.6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g rumstempererat smör
3 msk vaniljsocker
1 ägg
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Lös upp jästen med en mindre mängd degvätska. Häll i resterande degvätska, salt, saffran, socker och kesella och blanda. Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa en timme.
Blanda rumstempererat smör med vaniljsocker och rör till en slät kräm. Dela den färdigjästa degen i 4 lika stora delar. För varje del: Kavla ut till en rektangel, smöra på 1/4 av vaniljsmöret, vik degen dubbel och skär i 6-7 lika stora remsor. Dessa remsor snurras sedan och läggs på en bakplåtpappersklädd plåt. Jäs bullarna på plåt i ca 45 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda mitt i ugnen i 200 graders värme i ca 20 minuter.
Mums! Spara lite till mig!
SvaraRaderaKram Anna
Ligger i frysen och väntar på dig! :-)
SvaraRaderakram, kram