Jag gillar att baka bröd. Framförallt då degen är lättformad och enkel att hantera. Den här degen var perfekt att baka ut.
1/2 pkt jäst
5 dl mjölk
50 g rumstempererat smör
1/2 dl mörk sirap
2 tsk anis
2 tsk fänkål
1 1/2 tsk salt
1.4 l rågsikt
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och rör ut jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt rumstempererat smör, sirap, salt, kryddor och mjöl och bearbeta degen tills den blir smidig (går utmärkt att göra med handkraft). Låt degen jäsa under bakduk i en timme. Dela degen i fyra delar. Platta ut varje del till en rund kaka med diamentern ca 15 cm. Ta ut ett hål i mitten och nagga brödet med en gaffel. Låt jäsa på plåt i ytterligare 30 min innan brödet bakas i 225 graders värme i 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar