lördag, februari 27, 2010

Potatis- och linsgryta på indiskt vis

Jag tycker att det är svårt, faktiskt näst intill omöjligt, att finna enkla och goda recept på indisk mat. De flesta riktigt goda recepten tar ungefär en halv dag att laga till och innehåller ingredienser som är näst intill omöjliga att få tag på. Det blir sällan lika gott att äta hemlagad indisk mat, som att äta indiskt på restaurang. Detta recept är dock lätt att laga och smakar nästan som på riktigt.


Till 3-4 personer:

2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk ingefära (eller ännu bättre - färsk hackad ingefära)
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver (eller ännu bättre - hackad färsk chili)
2 tsk garam masala
2 msk gula senapsfrön
1 vitlöksklyfta
2 gullökar
4-5 potatisar
1-2 dl röda linser
500 g krossade tomater
1-2 dl vatten
olja att steka i (ej olivolja)
färsk koriander

Börja med att koka potatisen. Låt den svalna, skala och skär i tärningar. Rör ihop kryddblandningen (spiskummin, koriander, ingefära, salt, svartpeppar, chili, gurkmeja, garam masala och senapsfrön). Stek potatiskuberna i lite olja tillsammans med lite av kryddblandningen och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en wok och rosta resten av kryddblandningen i ett par minuter. Lägg i hackad lök och vitlök i kryddblandningen och woka i ytterligare några minuter. Häll i krossade tomater, 1 dl vatten och linser. Låt puttra under lock i ca 15 min. Tillsätt ytterligare vatten om det behövs. Mot slutet läggs den stekta potatisen i, rör om och smaka av med salt och eventuellt mer chili.

Servera med färsk hackad koriander, basmatiris och naanbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar