Hämtpizza är bland det vidrigaste jag vet. Ändå händer det att jag någon enstaka gång äter en hämtpizza. Bara för att återigen upptäcka hur vidrigt jag tycker det smakar. Jag vet att jag är kräsen när det kommer till mat. Det finns mycket som jag ej tycker om, hämtpizza, pulvermos, köpta köttbullar (visst är det broskklumpar i dem?!). Jag skulle aldrig få för mig att äta en semla från Seven eleven. Nej, det ska vara bra ingredienser i mat och maten ska vara tillagad med en stor dos kärlek. Då fungerar tom pizza!
Till 4 pizzor:
Till degen:
1/4 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olja
2 msk mjölk
5 dl vetemjöl
Till tomatsåsen:
1 burk ekologiska krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
2 msk tomarpure'
1 msk honung
svartpeppar
flingsalt
Topping:
Goda gröna oliver (ex Ridderheims marinerade queenoliver)
Stark chorizo
chevre
riven vällagrad ost (ex västerbotten eller prästost)
Vitkålssallad:
Strimlad vitkål
Vinegrette (2/3 olivolja 1/3 vitvinsvinäger flingsalt peppar)
Smula ner jästen i en degbunke. Blanda ut jästen med salt, honung och vatten. Tillsätt därefter olja, mjölk och mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min (gärna längre). Under tiden degen jäser blandas tomatsåsen till. Den är enkel att göra. Hacka vitlöken och rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
När degen jäst färdigt, dela degen i fyra delar och kavla ut dessa på bakplåtspapper till en cirkel med diametern 20-25 cm. På dessa utkavlade pizzor läggs sedan tomatsåsen. Därefter oliver, chevre, chorizo och riven ost i önskad mängd. Toppa med några kvistar färsk rosmarin. Baka i ugnen på 275 graders värme ca 12 min (alternativt två pizzor åt gången i varmluftsugn 250 grader i 8-10 min).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar