söndag, februari 28, 2010

Lilla M the movie

lördag, februari 27, 2010

Potatis- och linsgryta på indiskt vis

Jag tycker att det är svårt, faktiskt näst intill omöjligt, att finna enkla och goda recept på indisk mat. De flesta riktigt goda recepten tar ungefär en halv dag att laga till och innehåller ingredienser som är näst intill omöjliga att få tag på. Det blir sällan lika gott att äta hemlagad indisk mat, som att äta indiskt på restaurang. Detta recept är dock lätt att laga och smakar nästan som på riktigt.


Till 3-4 personer:

2 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 tsk ingefära (eller ännu bättre - färsk hackad ingefära)
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver (eller ännu bättre - hackad färsk chili)
2 tsk garam masala
2 msk gula senapsfrön
1 vitlöksklyfta
2 gullökar
4-5 potatisar
1-2 dl röda linser
500 g krossade tomater
1-2 dl vatten
olja att steka i (ej olivolja)
färsk koriander

Börja med att koka potatisen. Låt den svalna, skala och skär i tärningar. Rör ihop kryddblandningen (spiskummin, koriander, ingefära, salt, svartpeppar, chili, gurkmeja, garam masala och senapsfrön). Stek potatiskuberna i lite olja tillsammans med lite av kryddblandningen och ställ åt sidan. Hetta upp olja i en wok och rosta resten av kryddblandningen i ett par minuter. Lägg i hackad lök och vitlök i kryddblandningen och woka i ytterligare några minuter. Häll i krossade tomater, 1 dl vatten och linser. Låt puttra under lock i ca 15 min. Tillsätt ytterligare vatten om det behövs. Mot slutet läggs den stekta potatisen i, rör om och smaka av med salt och eventuellt mer chili.

Servera med färsk hackad koriander, basmatiris och naanbröd.

Lördag


Vilken konstig vecka detta blev. Förskolan stängd mån-tor pga snötyngda tak. På fredagen var dagis åter öppet igen, fast i en annan lokal.

Idag har vi bara varit hemma. Det är varmare ute nu och snön smälter i rekordfart. Maken ägnade hela fm åt att sanera bilen, då Lilla M blev åksjuk i bilen i torsdags och kräktes ner hela baksätet och barnstolen. Dagens höjdpunkt var nog ett paket från Lush som innehöll diverse doftande tvålar, bubbelbitar, och kanske mest spännande av allt - ett temple balm som ska göra mig behaglig till mods och få mig att falla i sömn! Låter precis som något jag behöver under stressade perioder. :-)
Lagade till en fantastiskt god indisk (vegan) gryta till middag. Receptet kommer självklart!

söndag, februari 21, 2010

Lilla M




lördag, februari 20, 2010

Pizza med vitkålssallad

Hämtpizza är bland det vidrigaste jag vet. Ändå händer det att jag någon enstaka gång äter en hämtpizza. Bara för att återigen upptäcka hur vidrigt jag tycker det smakar. Jag vet att jag är kräsen när det kommer till mat. Det finns mycket som jag ej tycker om, hämtpizza, pulvermos, köpta köttbullar (visst är det broskklumpar i dem?!). Jag skulle aldrig få för mig att äta en semla från Seven eleven. Nej, det ska vara bra ingredienser i mat och maten ska vara tillagad med en stor dos kärlek. Då fungerar tom pizza!

Till 4 pizzor:

Till degen:
1/4 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olja
2 msk mjölk
5 dl vetemjöl


Till tomatsåsen:
1 burk ekologiska krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
2 msk tomarpure'
1 msk honung
svartpeppar
flingsalt

Topping:
Goda gröna oliver (ex Ridderheims marinerade queenoliver)
Stark chorizo
chevre
riven vällagrad ost (ex västerbotten eller prästost)

Vitkålssallad:
Strimlad vitkål
Vinegrette (2/3 olivolja 1/3 vitvinsvinäger flingsalt peppar)

Smula ner jästen i en degbunke. Blanda ut jästen med salt, honung och vatten. Tillsätt därefter olja, mjölk och mjöl och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 min (gärna längre). Under tiden degen jäser blandas tomatsåsen till. Den är enkel att göra. Hacka vitlöken och rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
När degen jäst färdigt, dela degen i fyra delar och kavla ut dessa på bakplåtspapper till en cirkel med diametern 20-25 cm. På dessa utkavlade pizzor läggs sedan tomatsåsen. Därefter oliver, chevre, chorizo och riven ost i önskad mängd. Toppa med några kvistar färsk rosmarin. Baka i ugnen på 275 graders värme ca 12 min (alternativt två pizzor åt gången i varmluftsugn 250 grader i 8-10 min).

Rågsiktskakor (4 st)

Jag gillar att baka bröd. Framförallt då degen är lättformad och enkel att hantera. Den här degen var perfekt att baka ut.

1/2 pkt jäst
5 dl mjölk
50 g rumstempererat smör
1/2 dl mörk sirap
2 tsk anis
2 tsk fänkål
1 1/2 tsk salt
1.4 l rågsikt

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och rör ut jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt rumstempererat smör, sirap, salt, kryddor och mjöl och bearbeta degen tills den blir smidig (går utmärkt att göra med handkraft). Låt degen jäsa under bakduk i en timme. Dela degen i fyra delar. Platta ut varje del till en rund kaka med diamentern ca 15 cm. Ta ut ett hål i mitten och nagga brödet med en gaffel. Låt jäsa på plåt i ytterligare 30 min innan brödet bakas i 225 graders värme i 10 minuter.

Insnöade


Vi är insnöade. Snön vräker ner och plogbilarna hinner inte med att röja bort all den nya snön. Jag lider med alla dem som ska köra hem från Sälenfjällen idag och imorgon (det har varit sportlovsvecka för västkustborna den här veckan). Maken har surfat på nya bilar idag. Till nästa vinter är det vi som skaffar en bil med fyrhjulsdrift... och motorvärmare! Nu får det vara nog. Den här vintern har varit hemsk, hemsk, hemsk. Saknar regn i sidled, hård sydvästvind och 7 plusgrader.

lördag, februari 13, 2010

Riktigt goda chokladbollar



Per Moberg har ett riktigt gott recept på chokladbollar. Här kommer det!

100 g smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakaopulver
2 msk kallt kaffe
kokosflingor att rulla bollarna i
Per Moberg betonar att man inte bör fuska med ingredienserna i det här receptet, och det kan jag skriva under på. Det ska vara riktigt smör, riktigt vaniljsocker och ett bra kakaopulver. Själv brukar jag använda Markattans kakaopulver och kokosflingor (båda ekologiska). Rör ihop kallt smör, socker, havregryn, kakao och vaniljsocker till en jämn smet. Blanda därefter i kaffet och rulla till små bollar, 2-3 cm i diameter är lagom. Rulla bollarna i kokosflingor och ställ in i kylen.

Obligatoriskt stopp på Espresso House


Jag har jobbat som en liten gris de senaste veckorna och under den perioden var det svårt att hinna med att blogga. Nu är det slut med det, så här kommer ett dagens inlägg för första gången på mycket länge. Efterlängtat va?
Idag har Lilla M och jag har varit på Kungsmässan & biblioteket. Det är skoj att ha med sig henne då hon redan vid två års ålder utvecklat ett stort shoppingintresse. "Mamma, vi köper den" och "vi går och betalar den" är frekventa fraser på våra gemensamma shoppingturer. Det bästa är att lämna far hemma, då han oftast hunnit tröttna innan vi ens har kommit igång. :-)
Annars är det en trotsig liten dam som vi har här hemma. Det blir många små konflikter kring de vardagliga bestyren såsom påklädning, tandborstning, hårtvätt och blöjbyten. Jobbigt är det, det går det inte att sticka under stolen med, men samtidigt är det väl något som alla barn & föräldrar måste gå igenom...

söndag, februari 07, 2010

Mums, vilka goda muffins!

Jag tycker oftast att hembakade muffins blir tråkiga. De saknar oftast den där riktigt höga höjden som köpe-muffins har. Men det här receptet (hämtat från Leilas "A piece of cake") var en riktig "höjdare". Ett recept som jag varmt kan rekommendera. Här nedan finner ni receptet, om än med något andra proportioner.

Till ca 12 muffins av mellanstorlek:

100 g smält smör
2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1/3 paket frysta blåbär

topping:
knappt 50 mg kallt smör
1 dl havregryn
1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt svalna något. Blanda det smälta smöret med mjölken. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör i smör/mjölk-blandningen. Blanda samman mjöl, bakpulver & salt och rör ner i smeten.

Varva blåbär och smet så att muffinformarna fylls till ca 2/3. Nyp ihop smör, mjöl, havregryn och socker och strö toppingen över muffinsen. Baka i mitten av ugnen i 200 grader(gärna varmluftsugn) i ca 20 min.