Vad vore julbordet utan rödkålsgrytan? Enligt egen utsago: inte mycket alls att hänga i granen! För mig är rödkålsgrytan den enda rätten på julbordet som det faktiskt går att äta sig mätt på utan att bli alldeles illamående.
Jag testade att använda fikonvinäger i rödkålsgrytan i år (istället för rödvinsvinäger som receptet annars säger). Jag tycker att resultatet blev mycket lyckat då fikonvinägern gifter sig fint i smak med de syrliga äpplena och nejlikorna. Grytan blir bara ännu godare om den tillagas någon dag innan den ska förtäras!
Till 8-10 pers:
1 rödkålshuvud på ca 1 kg
1 finhackad rödlök
1 klick smör
3 finhackade svenska äpplen
4 hela nejlikor
5 hela kryddpepparkorn
2-3 msk fikonvinäger
2 tsk råsocker
ca 1 dl grönsaksbuljong
saft från 1/2 pressad citron
salt
svartpeppar
Smält en klick smör och fräs löken långsamt ca 10 min i en stor gryta. Lägg därefter i finstrimlad rödkål och äppelhack. Lägg i övriga ingredienser (utom citronsaft, salt och peppar) och låt sjuda under lock i 30-40 min. Smaka av med citronsaft, salt och peppar efter tycke och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar