söndag, april 26, 2009

Pavlova


Pavlova är en av mina absoluta favorittårtor. Så enkel att baka och fantastiskt god att äta! I detta recept har jag valt att toppa tårtan med kiwi, vindruvor och jordgubbar, men givetvis går det bra att använda andra kombinationer av frukt och/eller bär. Receptet är en förenkling av ett recept på chokladpavlova som går att finna i Leila Lindholms "A piece of cake".


Till 12 bitar:

7 äggvitor
5 1/4 dl strösocker
saft från 1/2 citron
2 msk kakao

Till topping:
3 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt 10%
3 msk florsocker

jordgubbar, vindruvor, kiwi

Vispa äggvitor, socker och citronsaft till ett hårt, vitt skum. Marängen är färdig då den är blank och det går att dra långa toppar från smeten. Blanda sedan försiktigt i siktad kakao i marängen. Marängen får gärna bli lite randig av kakaon. Skeda slutligen ut marängsmeten på en plåt klädd med bakplåtspapper till en rund tårtbotten (ca 25-30 cm i diameter). Grädda botten i mitten av ugnen i 55 minuter i 130 graders varmluftsugn. Slå av ugnen, men låt gärna botten stå kvar inne i ugnen på eftervärme.


Toppingen görs genom att blanda vispad grädde med yoghurt och siktat florsocker. Bred toppingen över marängbotten och garnera med färsk frukt och bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar